Nemci uvode "dužničku kočnicu"

Bez autora
Aug 03 2011

Statistički, svaki Nemac, od novorođenčeta do najstarijeg, dužan je 24 hiljade evra. Kako bi se zaustavio taj trend zaduživanja u Ustav je unesen amandman o "dužničkoj kočnici" kojom je propisana granica zaduživanja. "Dužnička kočnica", naravno, još ne znači i smanjivanje ogromnog brda dosadašnjih nemačkih dugova koji dostižu dva biliona evra.Za kamate i otplatu rata i dalje će odlaziti veliki deo novca poreskih obveznika - trenutno, to je druga po veličina pozicija u saveznom budžetu i iznosi četrdeset milijardi evra.

Nemci uvode "dužničku kočnicu"Statistički, svaki Nemac, od novorođenčeta do najstarijeg, dužan je 24 hiljade evra. Kako bi se zaustavio taj trend zaduživanja u Ustav je unesen amandman o "dužničkoj kočnici" kojom je propisana granica zaduživanja.

"Dužnička kočnica", naravno, još ne znači i smanjivanje ogromnog brda dosadašnjih nemačkih dugova koji dostižu dva biliona evra.

Za kamate i otplatu rata i dalje će odlaziti veliki deo novca poreskih obveznika - trenutno, to je druga po veličina pozicija u saveznom budžetu i iznosi četrdeset milijardi evra.

Nemački budžet poslednji put bio je uravnotežen, kako javlja "Dojče Vele", negde krajem šezdesetih godina.

Uvek su se nalazili novi razlozi za nova zaduživanja: od državnih programa subvencija u vreme prve naftne krize, preko troškova ujedinjenja zemlje sve do najnovije finansijske krize i kišobrana za spasavanje banaka.

Državi koja je postala "kreditni zavisnik" zabranjeno je pravljenje novih dugova članom 109. ustava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik